Arkaplan
Sivil toplum kuruluşları, uluslararası ölçekte yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle finansal daralmalarla karşı karşıya kalmaktadır. STK’ların hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve finansal sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi, adli ve idari yaptırım risklerini saptayabilme ve güvence mekanizmaları geliştirebilme gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Bu minvalde varlık ve sorumluluklar gibi sigortalanabilir riskler, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koruyucu unsur ve mekanizmalar ile gönüllü ve çalışanların psikolojik iyi oluş halinin devamlılığı gibi risk alanlarında güvence mekanizmalarına ihtiyaç duyan STK’ların ihtiyaç düzeyleri, ilgili mekanizmaların hayata geçirilebilirliği, varsa mevcut mekanizmaların iyileştirilmesi ve işlevselliği ile STK’ların yeni güvence mekanizmalarına uyumu konularına ilişkin ayrıntılı bir çalışma yapılması gerekliliği yadsınamaz.
Yararlanıcılar
- Sivil Toplum Kuruluşları: Proje çıktılarının birincil yararlanıcılarından olan STK’ların finansal sürdürülebilirliğine ve iş süreçlerinin sağlıklı yürütülmesine destek olunması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yürütülecek anket, derinlemesine mülakat, çalıştay ve konferansa doğrudan temsil ile katılmaları hedeflenmektedir.
- Kamu Otoritesi: Düzenleyici ve denetleyici mekanizmaların bir paydaş olarak sivil toplumla ilişkilerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda kamu temsilcilerinin, düzenlenecek çalıştaya, çalıştay çıktılarına ve konferans doğrudan temsil ile katılmaları hedeflenmektedir.
- Sigorta Sektörü: STK’ların ihtiyaç duyabileceği güvence mekanizmalarının güçlendirilmesi, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin yeni işbirlikleri ve güvence mekanizmalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Sivil toplum alanına ilişkin sigorta güvencelerinin geliştirilmesi, uyarlanması ve uygulanması hususunda proje ve çıktılarına katılımları hedeflenmektedir.
- Psikososyal Destek Sunucular: iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin destekleyici psikososyal hizmetlerin geliştirilmesi ve alana katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda koruyucu ve önleyici uygulamaların yaygınlaştırılması ve ikincil travma ile başa çıkma süreçlerinde sivil toplumda görev yapan gönüllü ve ücretlilerin desteklenme süreçlerine uzmanlık katkıları hedeflenmektedir.
Servisin Kaynakları
Sivil Toplum Kuruluşlarında Güvence Mekanizmaları Projesi, T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün hibe desteğiyle yürütülmektedir. Proje katılımcıları ve yararlanıcılarından herhangi bir bedel talep edilmez.
Etkinlik Planı
Proje kapsamında
- Asgari 90 sivil toplum kuruluşu ile anket yürütülmesi (hizmet alımı);
- Ankete katılan STK temsilcilerinden gönüllü olanlar arasından belirlenecek asgari 10 dernek, 7 vakıf ve 3 federasyon olmak üzere asgari toplam 20 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile derinlemesine mülakat çalışması yapılması (hizmet alımı);
- Güvence uygulamaları ve ihtiyaçlarının ilgili sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle istişare edilmesi ve giderilmesine ilişkin önerilerin geliştirilmesi amacıyla yarım gün süreli e-çalıştay (uzaktan) düzenlenmesi;
- Araştırma sonuçları, çalıştay çıktıları ve çalıştay çıktılarına geri bildirimler odak alınarak geliştirilen önerilerin sigorta sektörü, sağlık sektörü, iş güvenliği sektörü, kamu otoritesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yaygınlaştırılması amacıyla, yaklaşık 200 katılımcı ve 7 konuşmacının hedeflendiği e-konferansın (“Sivil Toplumda Güvence Mekanizmaları Konferansı“) uzaktan/çevrimiçi düzenlenmesi;
- Sivil Toplumda Güvence Mekanizmaları Konferansı’nın çıktıları ışığında sonuç raporunun oluşturulması ve yayımlanması takvimlendirilmiştir.
Hizmet alımı yoluyla yürütülen anket çalışmaları ve derinlemesine mülakat görüşmeleri derneğimiz adına CVILIS Türkiye tarafından gerçekleştirilmektedir.
Sorumluluk Reddi
Sivil Toplumda Kurumsal Yönetim ve Derecelendirme Derneği, bu sayfada ayrıntıları yazılı projeyi açıklanan amaçlarla karşılıksız olarak yürütmekte olup herhangi bir güvence mekanizmasının işletilmemesi, afet ve kazalar, beklenmedik durumlar, idari yaptırımlar, adli cezalar gibi hususlarda sorumluluk kabul etmez.
Sivil Toplum Kuruluşlarında Güvence Mekanizmaları Anketi
Sivil toplum kuruluşlarının güvence mekanizmalarına ilişkin eksiklikleri ve bu konudaki algıları ile adli ve idari yaptırım risklerinin tespiti amacıyla hazırlanan bu anket çalışması, anılan proje kapsamında STKYD tarafından CVILIS’e hazırlatılmış olup aynı kuruma uygulatılmaktadır.
Anket, STK’ların faaliyet, personel ve gönüllü emeklerinden yararlanma ve idari durumları ile personel ve gönüllülerinin psikolojik iyi oluş hallerine ilişkin uygulamaları odak almakla birlikte sivil toplum kuruluşlarının güvence mekanizmalarını tanıma ve kullanma deneyimlerini konu edinmektedir.
Yaklaşık 8-10 dakika süren anket çalışması, STK bilgileri hariç toplam dört bölümden oluşmaktadır. Anketin tamamlanabilmesi için tüm bölümlerin doldurulması gerekmekte olup yanıtı zorunlu olan sorular (*) işareti ile öne çıkarılmıştır.
Ankete 25.01.2024 tarihine dek tüm STK temsilcileri katılabilmektedir.